Често задавани въпроси

Айсклима съветва преди да изберете модел и цени първо да прецените за какво помещение ще бъде отоплявано/охлаждано. За различните помещения са подходящи различен тип климатици виж ТУК

Като висококвалифицирани специалисти и инженери по хладилна и климатична техника ние не даваме еднозначен отговор на този въпрос. Добре е всеки един потребител да погледне първо храктеристиките на харесания климатик, след което да се консултира със специалисти в областта за детайлите по продукта. Препоръчително е климатиците да бъдат от световно известни марки като японските/Mitsubichi и висок клас А за енергоспестяване.

Има климатици които поддържат и двете функции отопление и охлаждане това са т.нар. инверторни климатици. Има обаче и такива, които само охладжат въздуха или такива, които само изпълняват функцията отопление, което наподобява конвекторна печка. Предимството на инверторните климатици/топло/студено е, а че теса икономични, имат заначително по-дълъг живот на експлоатация . Те могат да работят ефективно в зависимост от марката на климатика и неговият клас до -20C при студено време. Един от недостатъците на този вид климатици са относително по-високите им цени. Този недостатък се компенсира от намалените разходи по време на отоплителния сезон.

Отговорът на този въпрос е се състои в това, дали двете помещения са преходни или не. Ако те имат обща врата и от едното помещения може да се влезе в другото, то би следвало да може с един стенен климатик да се отоплява/охлажда – например Mitsubishi Electric MSZ-AP50VE.Освен това много важно е да се измери общата квадратура на двете помещения. Ако тя е в границите на 60-100 кв.м моделът ще има възможност да отоплява/охлажда помещенията. Ако двете помещения нямат общ коридор или не са преходни т.е. нямат обща врата, тогава се препоръчва закупуването на два климатика може и с по-малка мощност.

Монтажа на климатика се осъществява от сертифицирани фирми за тази дейност. Високо квалифицираните специалисти преминават през специални курсове на обучение с цел оптимална работа на всички компоненти монтирани с цел охлаждане или отопление. Качественият монтаж е свързан с правилната експлоатация и осигуряване на „по-дълъг живот   на климатика”. Много е важно фирмита извършила монтажа, да осигури и гаранционен сервиз. Това дава възможност на потребителя да има връзка със специалисти по всяко време при аварии или нежелани инциденти свързани с работата на климатичната техника.

Профилактиката на климатика е свързана с годишното сервизиране и оглед на техниката от специалисти. Прочистване на филтри,измерване нивото на шум на компресора, измерване налагането на фреона в системата и др. Тези мероприятия са свързани с правилната експлоатация на климатичната система, което осигурява безпроблемна работа за отоплителния или летния сезон.

DEFROST-това е специална функция на климатика с цел размразяване на натрупаните замръзнали частици по външното тяло през зимата.

ФРЕОН-напълно безопасният газ вътре в климатиците, които осигурява норамлното работене на определените режими топло/студено.Основният принцип на работа е поглъщането на топлина при изпарение и отделянето на топлина при кондензация.

ЕНЕРГИЕН КЛАС А-различните класове съответстват на енергоспестяването на климатика. Когато климатика е клас А означава, че той е във високият клас на енергоикономични уреди. Особено подходящи за отопление през есенно зимния сезон. Климатиците от друг тип например G имат малко по-ниска цена, но се характеризират с по-висока цена на разход при експлоатацията.

COP-коефициент на трансформиране т.е. какво количество енергия е консумирано от климатика. Колкото той е по-голям , толкова по-малка сметка ще платите за електричество. Нормалните граници на   съвременните климатици е над 3 . А при някой модели хипер инверторни климатици   този коефициент е над 5.

DB/A-това понятие означава шумът на климатика от вън на компресора и съответно вътре на тялото.Малките стойности означават, че климатика е безшумен. Нормалното ниво на шум е около 19-40 db на вътрешното тяло. Шумът зависи също така и от модела на климатика, фреона и движението на външното тяло-компресора.

Ако имате допълнителни въпроси моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на вашият въпрос  ТУК