Често задавани въпроси

Какъв климатик да си купя ? Как да се ориентирам в разнообразието от модели и цени?

Айсклима съветва преди да изберете модел и цени първо да прецените за какво помещение ще бъде отоплявано/охлаждано. За различните помещения са подходящи различен тип климатици виж ТУК

Коя марка е най-добра?

Като висококвалифицирани специалисти и инженери по хладилна и климатична техника ние не даваме еднозначен отговор на този въпрос. Добре е всеки един потребител да погледне първо храктеристиките на харесания климатик, след което да се консултира със специалисти в областта за детайлите по продукта. Препоръчително е климатиците да бъдат от световно известни марки като японските/Mitsubichi и висок клас А за енергоспестяване.

Климатика за отопление ли е или са охлаждане?

Има климатици които поддържат и двете функции отопление и охлаждане това са т.нар. инверторни климатици. Има обаче и такива, които само охладжат въздуха или такива, които само изпълняват функцията отопление, което наподобява конвекторна печка. Предимството на инверторните климатици/топло/студено е, а че теса икономични, имат заначително по-дълъг живот на експлоатация . Те могат да работят ефективно в зависимост от марката на климатика и неговият клас до -20C при студено време. Един от недостатъците на този вид климатици са относително по-високите им цени. Този недостатък се компенсира от намалените разходи по време на отоплителния сезон.

Колко климатици са ми нужни за да отоплявам или охлаждам две помещения?

Отговорът на този въпрос е се състои в това, дали двете помещения са преходни или не. Ако те имат обща врата и от едното помещения може да се влезе в другото, то би следвало да може с един стенен климатик да се отоплява/охлажда – например Mitsubishi Electric MSZ-AP50VE.Освен това много важно е да се измери общата квадратура на двете помещения. Ако тя е в границите на 60-100 кв.м моделът ще има възможност да отоплява/охлажда помещенията. Ако двете помещения нямат общ коридор или не са преходни т.е. нямат обща врата, тогава се препоръчва закупуването на два климатика може и с по-малка мощност.

Какво означава качествен монтаж на климатика?

Монтажа на климатика се осъществява от сертифицирани фирми за тази дейност. Високо квалифицираните специалисти преминават през специални курсове на обучение с цел оптимална работа на всички компоненти монтирани с цел охлаждане или отопление. Качественият монтаж е свързан с правилната експлоатация и осигуряване на „по-дълъг живот   на климатика”. Много е важно фирмита извършила монтажа, да осигури и гаранционен сервиз. Това дава възможност на потребителя да има връзка със специалисти по всяко време при аварии или нежелани инциденти свързани с работата на климатичната техника.

Профилактиката на климатика

Профилактиката на климатика е свързана с годишното сервизиране и оглед на техниката от специалисти. Прочистване на филтри,измерване нивото на шум на компресора, измерване налагането на фреона в системата и др. Тези мероприятия са свързани с правилната експлоатация на климатичната система, което осигурява безпроблемна работа за отоплителния или летния сезон.

Понятия и технически термини

DEFROST-това е специална функция на климатика с цел размразяване на натрупаните замръзнали частици по външното тяло през зимата.

ФРЕОН-напълно безопасният газ вътре в климатиците, които осигурява норамлното работене на определените режими топло/студено.Основният принцип на работа е поглъщането на топлина при изпарение и отделянето на топлина при кондензация.

ЕНЕРГИЕН КЛАС А-различните класове съответстват на енергоспестяването на климатика. Когато климатика е клас А означава, че той е във високият клас на енергоикономични уреди. Особено подходящи за отопление през есенно зимния сезон. Климатиците от друг тип например G имат малко по-ниска цена, но се характеризират с по-висока цена на разход при експлоатацията.

COP-коефициент на трансформиране т.е. какво количество енергия е консумирано от климатика. Колкото той е по-голям , толкова по-малка сметка ще платите за електричество. Нормалните граници на   съвременните климатици е над 3 . А при някой модели хипер инверторни климатици   този коефициент е над 5.

DB/A-това понятие означава шумът на климатика от вън на компресора и съответно вътре на тялото.Малките стойности означават, че климатика е безшумен. Нормалното ниво на шум е около 19-40 db на вътрешното тяло. Шумът зависи също така и от модела на климатика, фреона и движението на външното тяло-компресора.

Ако имате допълнителни въпроси моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на вашият въпрос  ТУК